Welkom

Welkom op de blog van het Land van de Regenboog. Op deze blog vind je wekelijks de tekst van de kinderliturgie tijdens de eucharistieviering van Sant Egidio, elke zondag om 17u in de Sint Carolus Borromeuskerk te Antwerpen.

Het Land van de Regenboog is een internationale beweging van en voor kinderen die zich willen inzetten om samen een betere en meer menselijke wereld uit te bouwen. Kinderen van 5 tot 12 jaar zijn welkom.


Meer info op de website van de gemeenschap van Sant Egidio.

21 januari 2018

Jn 3, 1-5.10
Mc 1, 14-20

Het evangelie van vandaag vertelt ons over één van de eerst ontmoetingen van Jezus.  Het is het begin van een vriendschap zonder einde, een broederlijkheid die ver voorbij de eigen familie gaat.   Deze vriendschap is geen gebeurtenis uit het verleden.  Ook vandaag nog is dat dé manier om christen te zijn, om die broederlijkheid van Jezus met zijn leerlingen opnieuw te beleven.
Want eigenlijk heeft Jezus ook ieder van ons geroepen om zijn leerling te zijn.  En dus zijn wij samen de leerlingen van Jezus, zoals broers en zussen, maar dan in het geloof.  Als je gedoopt wordt, wordt je opgenomen in de wereldwijde familie van leerlingen van Jezus.  Christen zijn is een weg van ontmoeting, met Jezus en met de anderen.

Jezus spreekt met gezag, hij roept de leerlingen en zegt heel eenvoudig: Kom, volg mij.  Jezus is geen generaal die met een stevig leger achter zich zijn wil kan opleggen.  Maar zijn gezag is niet minder sterk.  Kom en volg mij, ik zal van jullie vissers van mensen maken.  

Dat is christen zijn, Jezus volgen.  Naar zijn evangelie komen luisteren; dat we elke keer een beetje beter begrijpen.  En hoe meer we naar de woorden van Jezus luisteren, hoe meer we de anderen als broers en zussen zullen zien.  En niet alleen de christenen, ook de joden, de moslims, de boeddhisten, degenen die zonder God of geloof leven…  Elke bewoner van deze aarde is voor ons een kind van God en moet dus met respect en liefde behandeld worden, alsof het Jezus zelf is.

Wij zijn niet zo anders dan die Simon en Andreas, die bezig waren met hun werk van elke dag.  Het waren vissers en ze waren hun netten aan het uitwerpen, zoals ze elke dag deden.

Op dat moment komt Jezus bij hen.  Kom en volg mij, ik zal van jullie vissers van mensen maken.  Hetzelfde gebeurt een beetje later met Jakobus en Johannes, die ook met hun netten in de weer zijn.  Alle vier laten ze hun netten achter.  Die netten, dat zijn hun gewoontes van altijd.  Die leerlingen horen Jezus en laten hun oude leven achter, om nieuwe mensen te worden.  Als je écht naar de woorden van Jezus luistert, kan je niet dezelfde blijven. 

Maar waarom zouden ze die jonge meester volgen?  Waarom zouden ze hun bezigheden van altijd achterlaten?  Die netten, dat was toch dé manier om in leven te blijven, daar waren ze goed in, dat deden ze al jaren en kenden ze door en door…

Jezus stelt niet een heel programma voor, doet niet een hele uitleg zodat de leerlingen kunnen beslissen of het wel of niet hun ding is.  Hij zegt enkel: kom achter mij aan, zie wat ik doe, leer van mij en je zal een visser van mensen worden.  Jouw leven zal veel meer waard worden, je zal je kleine vissersdorpje verlaten en je zal de wereld zien en dingen doen die je nooit had gedacht en mensen ontmoeten waar je nog nooit van hebt gehoord.

Jezus vraagt hen eigenlijk om niet langer alleen voor zichzelf te leven maar hun hart te openen voor de liefde van God, een liefde voor alle mensen die alle grenzen overstijgt.
De vissers laten meteen hun netten achter.  Ja, er is haast bij.  Ons leven duurt niet eeuwig, we kunnen niet altijd uitstellen tot morgen.  Er is haast om de liefde van God in de wereld te brengen, er is zoveel nood aan goed nieuws, aan evangelie, aan de liefde voor de anderen die groter is dan de liefde voor onszelf.

Deze leerlingen gaan al mee, zelfs als ze nog niet alles begrepen hadden.  Dat moeten wij ook doen, al op weg gaan met Jezus, wetend dat we nu nog niet alles begrijpen maar dat elke stap een stap dichter bij de Heer is. 


Laten wij zoals de eerste leerlingen luisteren naar de stem van Jezus die zegt: Kom en volg mij en laten wij alles achterlaten wat ons doet leven voor onszelf.