Welkom

Welkom op de blog van het Land van de Regenboog. Op deze blog vind je wekelijks de tekst van de kinderliturgie tijdens de eucharistieviering van Sant Egidio, elke zondag om 17u in de Sint Carolus Borromeuskerk te Antwerpen.

Het Land van de Regenboog is een internationale beweging van en voor kinderen die zich willen inzetten om samen een betere en meer menselijke wereld uit te bouwen. Kinderen van 5 tot 12 jaar zijn welkom.


Meer info op de website van de gemeenschap van Sant Egidio.

zondag 14 januari

1 Sam. 3, 3b-10.19
Joh 1, 35-42

Het is vandaag de tweede zondag van de gewone tijd van het jaar.  De gewone tijd is de tijd na Kerstmis waarin de kerk terug haar wekelijks ritme opneemt om te luisteren naar de woorden van Jezus. Ja, luisteren naar het woord van God is erg belangrijk.  Het verandert ons, maakt ons betere mensen. 

Wij zijn een beetje zoals die jonge Samuel in de eerste lezing.  Hij wordt door God geroepen, maar het duurt een hele tijd voor hij doorheeft dat het God is die hem roept.  Samuel kan er eigenlijk niet zo goed aan uit, hij hoort wel een stem die zijn naam roept maar hij denkt dat het Eli is.  Samuel is wel al op de juiste plek om de stem van God te kunnen horen, weten jullie nog waar hij zich bevindt?  Ja, hij is in het heiligdom van de Heer -dicht bij de plek waar de ark van God stond.  Die ark waarmee Noach gered wordt, samen met zijn familie en van elk dier een paar, een mannetje en een vrouwtje.  Weten jullie nog hoe dat verhaal juist ging? 

Samuel is dus op de plek waar de ark bewaard werd en hij hoort zijn naam.  Eerst gaat hij naar Eli omdat hij denkt dat die hem roept.  Maar na de derde keer is het de oudere Eli die als eerste snapt dat het God zelf is die Samuel roept.  En hij zegt tegen Samuel dat hij terug moet gaan slapen en als hij de stem opnieuw hoort, dat hij dan moet zeggen: Spreek, uw dienaar luistert. 

Elke christen moet antwoorden zoals Samuel op de roep van de Heer.  Maar om die stem die roept te kunnen horen moeten wij het stil maken in ons hart.  Zo vaak horen wij alleen de luide stemmen van de televisie of van de mensen om ons heen.  Als we naar de kerk komen, het huis van God, kunnen we proberen de stem van God te horen, in de woorden die tot ons gesproken worden. 

En vandaag brengt het evangelie ons op de oever van de Jordaan, waar Johannes aan het dopen is.  Wat wil dat zeggen voor ons, op die oevers van de Jordaan staan?  Het betekent kerstmis niet bekijken als een feest dat voorbij is zodat we verder kunnen leven zoals ervoor. 

Aan de oever staan, zoals Johannes, betekent blijven uitkijken naar de komst van Jezus, nu niet meer als een klein kindje, maar als een volwassen man die veel te zeggen heeft voor ons leven.  Johannes blijft trouw naar de Jordaan gaan en elke dag doopt hij daar mensen.  Maar deze dag is een bijzondere dag, want hij ziet Jezus voorbijkomen. 

Johannes herkent Jezus onmiddellijk en zegt: Daar is het lam van God. 
Aan die oever stonden 2 leerlingen, waarvan één iemand een bekende is voor ons.  Wie heeft er gehoord wie het was?  Inderdaad, het was Andreas.  En Andreas is de broer van Petrus. 
Andreas hoort Johannes de doper zeggen dat Jezus het lam van God is en hij besluit hem te volgen.  Ze beginnen Jezus te volgen, van op een zekere afstand.  Jezus draait zich om en vraagt hen: ‘Zoeken jullie iets?’  Belangrijk is dat het Jezus is die zich omkeert en als eerste de leerlingen aankijkt. 
De leerlingen verlangen naar een nieuw leven voor zichzelf en voor de anderen en vragen aan Jezus waar hij verblijft.  Ze willen Jezus opnieuw zien, hem volgen, bij hem blijven.  Ze hebben begrepen dat hij hun leven écht kan veranderen. 

De leerlingen hebben door dat ze niet langer alleen moeten blijven, dat Jezus een gezel voor hun leven is.  Andreas gaat zijn broer Simon halen, want hij wil dat deze ook het geluk zou vinden.  Hij zegt tegen zijn broer: “Wij hebben de Messias  - dat vertaald betekend: de Gezalfde -  gevonden”  en hij neemt zijn broer mee tot bij Jezus. 

Ieder van ons heeft zoals Petrus iemand nodig die hem tot bij Jezus brengt, tot bij God.  Alleen red je het niet.  Zoals de jonge Samuel die Eli nodig heeft om de woorden van God te begrijpen, zo heeft ook Simon zijn broer Andreas nodig die hem de weg toont naar Jezus. 
Andreas heeft op zijn beurt Johannes de Doper nodig om te begrijpen dat Jezus de messias is.  Iedereen heeft iemand anders nodig in zijn leven.

Ook wij hebben mensen nodig die ons begeleiden op onze spirituele en menselijke weg, onze ouders, de priester, de mensen in de kinderliturgie, een broer of zus.

Op de vraag van de leerlingen antwoordt Jezus: Kom mee en je zult zien.  Jezus legt niet meteen alles uit, hij vraagt de leerlingen om Hem te beginnen volgen, om op weg te gaan met Jezus.  Hij weet dat de leerlingen zijn woorden niet meteen zullen begrijpen, dat ze tijd nodig hebben om beetje bij beetje meer te begrijpen, zoals ook wij week na week een beetje beter de woorden van het evangelie leren begrijpen.


Het woord van Jezus moet doorgegeven worden, want anders gaat het verloren.  Laten wij zoals Samuel dicht bij de Heer blijven, elke week naar Zijn woorden komen luisteren.  Laten wij ons hart openen voor Zijn Woord en andere mensen tonen dat Jezus volgen mooi is.