Welkom

Welkom op de blog van het Land van de Regenboog. Op deze blog vind je wekelijks de tekst van de kinderliturgie tijdens de eucharistieviering van Sant Egidio, elke zondag om 17u in de Sint Carolus Borromeuskerk te Antwerpen.

Het Land van de Regenboog is een internationale beweging van en voor kinderen die zich willen inzetten om samen een betere en meer menselijke wereld uit te bouwen. Kinderen van 5 tot 12 jaar zijn welkom.


Meer info op de website van de gemeenschap van Sant Egidio.

29 januari 2018

Deut. 18,15-20
Mc 1, 21-29


Als Jezus de woestijn van Juda verlaat, kiest hij Kafarnaum als zijn verblijfplaats.  Hij gaat niet terug naar Nazareth, waar hij dertig jaar geleefd heeft, waar hij was opgegroeid en waar hij alles kende.
Jezus kiest ervoor om naar een stad te gaan.  De keuze voor de stad is niet toevallig.  Jezus wil het leven van de mensen delen.  En Jezus wil dit niet alleen doen.  Vorige week hebben we gehoord wie hij als eerste leerlingen geroepen heeft. 
Jezus wil de kracht van het evangelie in de grote steden brengen, in de grote wereld.  Dit is een oproep voor alle christenen, ook voor ieder van ons.  Om het evangelie daar te beleven waar wij komen, in onze scholen, in onze sportclubs, in onze familie en vriendenkring.  Overal kan je het evangelie beleven. 
Het is geen toeval dat paus Franciscus geregeld oproept om van het evangelie te getuigen in de stad.  En Jezus begint zijn eerste prediking in de synagoge van Kafarnaum.  Na ons bezoek van vorige week aan de joodse familie en hun synagoge begrijpen we beter hoe belangrijk die synagoge voor de joden wel is.  Het is het huis van God, waar ze heel veel uren doorbrengen om te bidden, om te lezen, om samen te luisteren naar de woorden van God. 
Jezus begint te spreken over de kracht van de verandering die het evangelie in de wereld kan betekenen.  Later zal hij zeggen dat het koninkrijk van God is als gist in het deeg, dat het hele deeg doet rijzen.
Zo is het ook met het evangelie: het kan de hele stad doen rijzen! 
Het evangelie van vandaag legt ons uit dat Jezus met gezag spreekt.  Degenen die in de synagoge aanwezig waren waren ‘buiten zichzelf van verbazing over zijn leer, want hij onderrichtte hen niet zoals de schriftgeleerden, maar als iemand die gezag bezit’.

Als je de woorden van Jezus hoort, kan je niet onverschillig blijven.  Je wordt voor een keuze gezet: Jezus en zijn droom volgen, of je opsluiten in je eigen kleine wereld.  De prediking van de schriftgeleerden die vol zat met regels waar je je aan moest houden, raakte niet echt het hart van de mensen.  En ook vandaag zijn er veel predikers die de mensen toespreken, via de tv, via facebook, via de sociale media.  Predikers die zeggen dat je vooral aan jezelf moet denken.  Dat je je geluk moet vinden in de ultieme sport, of het nieuwste game, of in mooie kleren of lekker eten… Zoveel manieren worden ons aangeboden om gelukkig te zijn en de ene roept al luider dan de andere.

Jezus roept niet luid, je moet moeite doen om zijn boodschap te horen.  Maar hij spreekt wel met gezag en legt ons duidelijk uit dat de enige manier om écht geluk te vinden is om God graag te zien en de anderen liever dan jezelf.  Het lijken heel eenvoudige woorden maar het is misschien wel het moeilijkste wat een mens moet doen in zijn leven, de andere liever zien dan zichzelf…
En dan komt er een man die in de macht was van een onreine geest, een man die niet zichzelf was.  En hij roept:  Jezus van Nazaret, wat hebt Gij met ons te maken?  En als we eerlijk zijn, hebben we die vraag mss ook al bij onszelf gesteld.  Wat heeft Jezus met ons leven te maken?  Kunnen wij uiteindelijk niet best voor onszelf beslissen wat goed voor ons is en wat niet?  waarom zouden wij naar hem luisteren?
Er leeft een verzet tegen de woorden van Jezus, omdat ze ons uit onze veilige comfortzone halen, omdat ze ons uit onze luiheid halen en ons wakkerschudden.  Want als je de andere liever ziet dan jezelf, dan wil je niet dat die andere ongelukkig is en dan schiet je in gang om die andere te helpen.
Jezus antwoordt duidelijk: zwijg stil en ga uit hen weg! Elke christen moet tegen die stemmen die oproepen om voor zichzelf te leven zeggen: ga weg!  Zwijg stil!

Jezus roept ons op om het evangelie écht te beleven.  Of zoals Franciscus van Assisi het zei: sine glossa, zonder commentaar, zonder toevoegingen of dingen af te zwakken.  Want als wij het evangelie écht beleven, zullen wij de wereld kunnen veranderen.