Welkom

Welkom op de blog van het Land van de Regenboog. Op deze blog vind je wekelijks de tekst van de kinderliturgie tijdens de eucharistieviering van Sant Egidio, elke zondag om 17u in de Sint Carolus Borromeuskerk te Antwerpen.

Het Land van de Regenboog is een internationale beweging van en voor kinderen die zich willen inzetten om samen een betere en meer menselijke wereld uit te bouwen. Kinderen van 5 tot 12 jaar zijn welkom.


Meer info op de website van de gemeenschap van Sant Egidio.

Heb elkaar lief

Hand 10, 25-26.34-35.44-48
Joh 15, 9-17

Beste vrienden,

‘Heb elkander lief’.  Dat is wat de apostel Johannes zonder ophouden blijft herhalen aan de gemeenschap van de leerlingen.  Johannes weet hoe belangrijk de liefde is voor de gemeenschap van christenen.  Jezus zelf heeft het hem immers geleerd.  Door in alles wat Hij deed, zelf een voorbeeld van de liefde tot het uiterste te zijn.
Wij denken dat we weten wat dat wil zeggen: liefhebben, graag zien.  Wij denken dan aan een sentimenteel gevoelen, aan rode hartjes, aan gevoelens voor iemand die je mooi of lief vindt, aan tv-programma’s die zo vaak over ‘liefde’ gaan…

Maar dat is niet de liefde van God, dat is niet de liefde van Jezus, dat is niet de liefde waar Johannes hier over spreekt.  Om de liefde van God te verstaan, moeten we niet vertrekken van onze eigen gevoelens, maar van God zelf.

En de beste manier om die liefde te ontdekken en te begrijpen, is de Bijbel zelf te lezen.  Want dat is het verhaal van het verbond van vriendschap tussen God en de mensen.  De Heilige Schrift is het verhaal van de liefde van God voor de mensen.  Want God is degene die ons zoekt, Hij is degene die zijn handen uitstrekt naar ons en die zoals een bedelaar bedelt om onze liefde.

Zo is de christelijke liefde: God daalt neer, gratis, tot tussen de mensen.  God kan geen rust vinden voor hij het hart van de mensen heeft kunnen raken.  Hij maakt zich zo ongerust over de mensen dat Hij hen Zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat ze van Hem die liefde zouden kunnen leren. 

God heeft ons als eerste lief en Hij houdt zelfs van de mensen die zijn liefde niet verdienen.  God is geduldig, Hij wacht tot de verloren kinderen terugkeren.  Zoals de Vader in de parabel van de verloren zoon, die vol geduld wacht op zijn zoon en die zo blij is als hij uiteindelijk terugkomt, dat hij een feestmaal voor hem aanricht.

De liefde van God is gratis.  De liefde van God is groot.

En als de Bijbel het boek van de geschiedenis van de liefde van God op aarde is, dan is het evangelie daar het hoogtepunt van.   In de verhalen over Jezus lezen we wat die liefde van God concreet betekent: het betekent de zieken bezoeken, de armen te eten geven, de naakten kleden, de zondaars graag zien…

Want wat heeft Jezus anders gedaan, dan met heel zijn leven die liefde getoond!  Jezus genas wie ziek was, wanneer de mensen naar hem komen luisteren en ze honger hebben, leert hij zijn leerlingen om de menigte te eten te geven, hij wekt zijn vriend Lazarus terug tot leven,…  De liefde die Jezus ons leert is een concrete liefde.  Het is jezelf verbinden aan iemand anders en leven voor het geluk van die andere.

Er is geen grotere liefde dan je leven te geven voor je vrienden.   Dat is wat Jezus zelf gedaan heeft, dat is zijn voorbeeld van de liefde tot het uiterste.  Dat is het voorbeeld dat zovele martelaren hebben gevolgd.  Zoals William in El Salvador die uit liefde voor de straatkinderen in zijn wijk, hen leerde om niet te geloven in het geweld en de haat, maar in de school van vrede te bouwen aan een andere toekomst, voor henzelf en voor hun vrienden.  Zoals Floribert, van de gemeenschap van Sant Egidio in Congo, die als douanier werkte en niet omgekocht wou worden om slechte rijst het land in te voeren, omdat hij wist dat die rijst honderden kinderen en families zou ziek maken.  Zoals de zusters in Afrika die ebola-zieken verzorgden en hen niet in de steek wilden laten om hun eigen leven te redden.  Zoals de paters Trappisten in Algerije, die hun klooster en hun vrienden niet in de steek wilden laten en gedood werden door extremisten.

De liefde van God is een heel andere liefde dan die van de mensen.  De liefde van God is een stevige rots.  Daarom zegt Jezus: Ik heb jullie liefgehad, zoals de Vader mij heeft liefgehad.

Als christenen moeten wij beseffen dat wij kleine mensen zijn, zondaars.  Dat wij nog maar weinig begrepen hebben van die liefde van God.  En daarom bidden wij opdat ook over ons de Heilige Geest zou komen die ons helpt om die liefde wél te beleven. 

De Heilige Geest, de helper die Jezus gezonden heeft, omdat Hij wist dat de mensen het alleen niet kunnen. 

Die Heilige Geest kwam over de mensen kwam toen Petrus tot hen sprak, zoals we hoorden in de eerste lezing.  De Heilige Geest kwam niet enkel over de joden, maar over alle mensen.  Zo begrijpt Petrus, dat iedereen een leerling van Jezus kan zijn, dat de liefde van God geen grenzen heeft en alle mensen wil bereiken.

Bidden wij dan dat de Heilige Geest ook over ons mag komen, bidden wij voor meer geloof in die liefde tot het uiterste. 

Bidden wij dan voor meer liefde in de wereld, voor het einde van alle geweld en oorlog.  Bidden wij voor alle leerlingen van Jezus die ook vandaag nog vervolgd worden omwille van hun geloof.