Welkom

Welkom op de blog van het Land van de Regenboog. Op deze blog vind je wekelijks de tekst van de kinderliturgie tijdens de eucharistieviering van Sant Egidio, elke zondag om 17u in de Sint Carolus Borromeuskerk te Antwerpen.

Het Land van de Regenboog is een internationale beweging van en voor kinderen die zich willen inzetten om samen een betere en meer menselijke wereld uit te bouwen. Kinderen van 5 tot 12 jaar zijn welkom.


Meer info op de website van de gemeenschap van Sant Egidio.

de ware wijnstok

Hand 9, 26-31
Joh 15, 1-8


Beste vrienden,

Het is de vijfde zondag van Pasen.  De vijfde keer dat Jezus terug onder zijn leerlingen verschijnt.  En eigenlijk kunnen we dat van elke zondag zeggen.  Want telkens wanneer we samenkomen rond de tafel van de eucharistie, komt Jezus in ons midden.  Of eigenlijk al telkens wanneer we samenkomen met een paar om te bidden. 

Want Jezus heeft zelf gezegd: daar waar 2 of meer in mijn naam samenkomen om te bidden, daar ben ik zelf in hun midden.

Jezus is trouw elke week op de afspraak.  Hij is meer trouw dan wij.  Wij zijn soms afwezig, of zijn er wel maar met onze gedachten ergens anders.  Jezus is trouw in de vriendschap. 

En die vriendschap met Jezus vieren we op zondag.  De zondag is de belangrijkste dag in het leven van de christenen.  De eerste christenen herhaalden steeds: “Wij kunnen niet leven zonder de zondag.”

Die zondag is onze moment om bij Jezus te komen, om ons te voeden met zijn woorden, om onze dorst naar woorden van leven te stillen.  Jezus is de ware wijnstok.  Want als wij niet naar zijn woorden luisteren, worden wij als dorre ranken en brengen we geen vruchten voort.  Die vruchten zijn vriendschap, zijn hoop en liefde.

De apostel Johannes schrijft vaak over in Jezus ‘verblijven’.  Hier lezen we: ‘blijf in mij en ik blijf in jullie’.   In zijn eerste brief schrijft Johannes: Wie Zijn geboden onderhoudt, blijft in God en God blijft in hem. 

De wijnstok was voor de leerlingen van Jezus een bekend symbool.  Aan de tempel in Jeruzalem hing een gouden wijnstok met trossen zo groot als een mens.  Het was één van de meest opvallende versieringen van het gebouw.  En ook in de psalmen wordt er geregeld over een wijnstok gesproken.  In psalm 80 lezen we: God van de Heerscharen, keer terug!  Zie neer uit de hemel, kijk en zie: bescherm deze wijnstok, die uw machtige hand heeft geplant, de loot die Gij sterkte gegeven hebt. 

En de profeet Jesaja schrijft over de wijnstok als het volk van God.  Hoe God ontgoocheld was in het volk van Israël, de wijnstok die hij geplant had, waarvoor hij zorg had gedragen, die hij had beschermd, maar die enkel bittere vruchten had voortgebracht. 

Veel profeten spreken over de wijnstok om over het volk van Israël te praten.  En de leerlingen kenden deze verhalen van de profeten.  Maar Jezus zegt dat hij zelf de ware wijnstok is.  Niemand had ooit zoiets gezegd. 

Jezus spreekt deze woorden uit tijdens het laatste avondmaal.  Hij weet dat hij voor de laatste keer met zijn leerlingen aan tafel is, voor hij gekruisigd zal worden. 

Eerst legt Jezus uit dat hij de Goede Herder is, dat hebben we vorige week gehoord.  En dan zegt Jezus dat hij de wijnstok is en zijn Vader de wijnbouwer.  Maar Jezus  staat niet los van de leerlingen.  De leerlingen zijn de ranken aan de wijnstok.  De leerlingen zijn met de Meester verbonden en maken volledig deel uit van de wijnstok.   Er is geen wijnstok zonder ranken en er zijn geen ranken zonder wijnstok.

Maar een wijnstok met zijn ranken moet je goed verzorgen, die kan je niet zomaar laten groeien zonder er naar om te kijken.  Een wijnstok moet je snoeien.  De takjes die er niet horen moet je afknippen, zodat alle groei kan gaan naar de ranken. 

Wij zijn als leerlingen van Jezus verbonden met de wijnstok, wij zijn de ranken.  En we moeten onszelf verzorgen zodat we goede vruchten kunnen voortbrengen, vruchten van vriendschap, van liefde, van het goede. 
De takjes die we moeten wegknippen, zijn de takjes van de lelijke dingen in ons leven: jaloezie, ruzie, hardheid, alleen aan onszelf denken.  Al die takjes kunnen ervoor zorgen dat we geen of weinig vruchten voortbrengen. 

Vruchten dragen kan alleen wanneer we in Jezus blijven, wanneer we zijn liefde doorgeven in deze wereld.   Maar hoe kunnen we ‘in Jezus blijven’?  Wanneer zijn woorden in ons blijven, blijven wij in Jezus. 

Dat is de weg die Maria ons toont.  In het evangelie volgens Lucas staat geschreven: ‘Maria bewaarden al deze woorden en gebeurtenissen in haar hart en overwoog ze’.

Dat is de weg die Maria, de zus van Lazarus en Martha, koos wanneer ze zich aan de voeten van Jezus zette om naar Hem te luisteren, terwijl haar zus Martha boos liep te mokken omdat zij al het werk moest doen.

Aan de voeten van Jezus zitten en naar Hem luisteren, dat doen we elke zondag in deze kerk.  En we willen ook bidden tot Jezus.  Bidden voor al wie in nood is, voor de bootvluchtelingen die gevaarlijke reizen ondernemen of sterven op zee.  Voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal, voor alle slachtoffers van oorlog en geweld.