Welkom

Welkom op de blog van het Land van de Regenboog. Op deze blog vind je wekelijks de tekst van de kinderliturgie tijdens de eucharistieviering van Sant Egidio, elke zondag om 17u in de Sint Carolus Borromeuskerk te Antwerpen.

Het Land van de Regenboog is een internationale beweging van en voor kinderen die zich willen inzetten om samen een betere en meer menselijke wereld uit te bouwen. Kinderen van 5 tot 12 jaar zijn welkom.


Meer info op de website van de gemeenschap van Sant Egidio.

zondag 24 augustus 2014

Jes 22, 19-23
Mt 16, 13-20

Beste vrienden,

Het evangelie dat we vandaag gehoord hebben staat bekend als ‘het primaatschap van Petrus’.   Maar dit verhaal gaat niet over het feit of Petrus nu de belangrijkste was.

Om dit verhaal te begrijpen, moeten we eerst goed begrijpen wat er juist aan de hand was.  Jezus had de twaalf leerlingen geroepen en was met hen op weg gegaan.  Hij had gepredikt in Galilea en er waren heel veel mensen naar hem komen luisteren, grote menigten.  Zoveel zelfs dat Jezus op een bootje moest gaan om vanaf de oever tot de mensen te spreken, zoveel dat Zacheus in een boom moest klimmen om Jezus te kunnen zien, zoveel dat ze een verlamde man door het dak van het huis tot bij  Jezus moesten brengen.

Maar die massa mensen zijn er nu niet meer.  Ze zijn niet blijven volgen.  Ze zijn teruggegaan.  Jezus is bijna alleen, enkel zijn leerlingen zijn nog bij hem.  Die leerlingen lijken trouw, ja.  Maar zullen ze trouw blijven tot het einde?  Zullen ze aanvaarden dat hun Messias, hun redder, gekruisigd zal worden? Deze vragen had Jezus waarschijnlijk in zijn hart.

En daarom roept hij zijn leerlingen bij zich en vraagt hij hen wie de mensen denken dat Hij is.  In de tijd van Jezus waren heel veel mensen aan het wachten op de komst van de Messias, maar er was heel veel onzekerheid over hoe die eruit zou zien en hoe men hem zou kunnen herkennen.  De mensen dachten dat de Messias een machtig man zou zijn, zowel politiek als militair. 

Er werd veel gesproken over de Messias en er was zelfs al een man opgestaan die zei dat hij de Messias was, voor Jezus.  Hij had een leger bij elkaar gebracht en geprobeerd de macht over te nemen.  Maar dat was mislukt.  De Romeinen hadden hen snel overmeesterd.

Het antwoord van de leerlingen toont de onzekerheid van de mensen: Sommigen zeggen Johannes de Doper, anderen Elia, weer anderen Jeremia of een van de andere profeten. 

Maar dan komt de tweede vraag van Jezus, die veel belangrijker voor Hem is: ‘En wie ben ik volgens jullie?  Petrus antwoordt in naam van alle leerlingen en hij spreekt zijn eigen geloofsbelijdenis uit: U bent de messias, de Zoon van de levende God.  

En Jezus antwoordt Petrus: Gelukkig ben je, Simon Barjona, want dit is je niet door mensen van vlees en bloed geopenbaard, maar door mijn Vader in de hemel.  Petrus heeft dit antwoord niet van andere mensen gehoord, het komt uit zijn eigen hart.  Het is zijn belijdenis.  Het is wat hij zelf gelooft.

Petrus is deel van die groep ‘kleinen’ aan wie het mysterie van het geloof werd geopenbaard.  Niet aan de groten en machtigen, maar aan de eenvoudigen en kleinen.  Aan vissers uit Galilea. 

Een beetje verder in dit hoofdstuk zegt Jezus:: ‘Ik loof u, Vader, Heer van hemel en aarde, omdat u deze dingen voor wijzen en verstandigen verborgen hebt gehouden, maar ze aan eenvoudige mensen hebt onthuld. Ja, Vader, zo hebt u het gewild. 

En Jezus geeft aan Petrus een nieuwe naam.  En ik zeg je: jij bent Petrus, de rots waarop ik mijn kerk zal bouwen.  Een nieuwe naam krijgen, is als een nieuwe taak krijgen, een roeping.  Het is het begin van een nieuwe geschiedenis. 

Petrus wordt de rots waarop de kerk van Jezus gebouwd wordt.  En ieder van ons moet zoals Petrus een steen worden in het bouwwerk van God, in Zijn kerk.   En zoals Petrus krijgen wij de sleutel in handen om te binden en te ontbinden.
Maar wat betekent dat dan: binden en ontbinden?  Wij kunnen ons ontbinden van onze slechte gedachten en gevoelens, van ons egoïsme, van ons enkel aan onszelf denken.  En we kunnen ons binden aan de vriendschap, aan de liefde voor de zwakken, aan de wederzijdse dienst.   Wat dat zijn de wetten in het Koninkrijk van God.


Wat telt in het leven is de liefde.  Wat blijft is de vriendschap die ons verbindt met de anderen.  Het is op deze steen dat Jezus zijn kerk opbouwt.

Bidden wij dan voor al de leerlingen van Jezus.  Vooral voor degenen die het moeilijk hebben, die vervolgd worden of met de dood bedreigd.  Bidden wij voor het einde van alle geweld en oorlog en bidden wij dat wij sterke stenen zouden zijn waarop Jezus zijn kerk kan bouwen.