Welkom

Welkom op de blog van het Land van de Regenboog. Op deze blog vind je wekelijks de tekst van de kinderliturgie tijdens de eucharistieviering van Sant Egidio, elke zondag om 17u in de Sint Carolus Borromeuskerk te Antwerpen.

Het Land van de Regenboog is een internationale beweging van en voor kinderen die zich willen inzetten om samen een betere en meer menselijke wereld uit te bouwen. Kinderen van 5 tot 12 jaar zijn welkom.


Meer info op de website van de gemeenschap van Sant Egidio.

2 september



Dt 4, 1-2.6-8
Mc 7, 1-8.14-15.21-23


Luister Israël.  Zo begint de eerste lezing uit het boek Deuteronomium.  Luister Israël, luister volk van God.  De Heer vraagt ons om altijd naar zijn Woord te luisteren.  En niet alleen aan ons, aan heel het volk, aan gelovigen en ongelovigen, aan joden, aan moslims, kortom aan alle mensen. 
Het boek Deuteronomium is een boek uit het oude testament en richt zich dus tot het joodse volk.  Misschien heb je in Antwerpen, of ergens anders op  de deurpost van een huis waar een joodse familie woont, wel eens een kokertje gezien, een zogenaamde Mezoeza. En dan heb je je misschien ook wel afgevraagd wat dat betekent. Het woord mezoeza betekent niet meer en niet minder dan 'deurpost'.  In het kokertje zit een kleine perkamentrol, waarop een tekst staat, de basistekst van het jodendom: 'Luister, Israël, de Heer is onze God, de Heer is de Enige. U zult de Heer uw God liefhebben met heel uw hart, met heel uw ziel en met al uw krachten. De geboden die ik u vandaag voorschrijf, moet ge in uw hart prenten. Spreek er telkens opnieuw met uw kinderen over, zowel thuis als onderweg, wanneer u slapen gaat en opstaat.  Grif ze in de deurposten van uw huis en op de poorten van uw stad'.
De joodse mensen volgen dit heel strikt op.  Ze hangen deze tekst dus op hun deur en raken dit kokertje aan of kussen het als ze binnen of buiten gaan.  Ook binden ze deze woorden met gebedsriemen op hun voorhoofd.  Luister Israël.  God spreekt tot ons en Hij vraagt ons om te luisteren. 
Het woord van God wordt overvloedig gezaaid.   Zoals in de gelijkenis van de zaaier, die vroeg in de ochtend naar buiten ging om te zaaien, herinneren. Ook in onze tijd gaat die zaaier uit, trouw en vrijgevig, en zaait het zaad overvloedig in het hart van de mensen. Het is aan ons om dat woord te ontvangen en het te laten groeien, zodat het niet alleen niet zal verstikken onder ons gewicht, maar overvloedig vrucht zal dragen.
Johannes de Doper begreep dit wanneer hij zei dat de mensen hun hart moesten bekeren om zich klaar te maken voor de komst van Jezus.  Luister Israël, bekeer u, want het Rijk van God is nabij. 
Het koninkrijk van God is al op aarde, wij ontdekken het wanneer we luisteren naar de woorden van de Heer.  En het Woord van God blijft nooit hetzelfde, hoe meer we het horen en er écht naar luisteren, hoe meer het in ons hart blijft en we betere mensen worden.
Vandaag is het na de eucharistieviering de herdenkingswandeling van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.  Een oorlog waarin miljoenen mensen zijn uitgeroeid, gestorven omwille van haat omdat ze anders waren.  Dit mogen we nooit vergeten, want anders zou het opnieuw kunnen gebeuren.  Dat is het gevaar van de andere als ‘anders’ te beschouwen.  Na een tijdje word je bang van die anderen, wordt hij/ zij de vijand en kunnen er zo’n verschrikkelijke dingen gebeuren als de ‘Shoah’. 
Een christen kan geen vijanden hebben want Jezus heeft gezegd dat wij zelfs onze vijanden graag moeten zien.  Hij zelf was daar het voorbeeld van toen hij aan het kruis zei: Vader, vergeef het hen want ze weten niet wat ze doen. 
Jezus bad tot God voor diegenen die hem kruisigden.  Wij moeten zijn voorbeeld volgen en die liefde voor iedereen ook beleven.