Welkom

Welkom op de blog van het Land van de Regenboog. Op deze blog vind je wekelijks de tekst van de kinderliturgie tijdens de eucharistieviering van Sant Egidio, elke zondag om 17u in de Sint Carolus Borromeuskerk te Antwerpen.

Het Land van de Regenboog is een internationale beweging van en voor kinderen die zich willen inzetten om samen een betere en meer menselijke wereld uit te bouwen. Kinderen van 5 tot 12 jaar zijn welkom.


Meer info op de website van de gemeenschap van Sant Egidio.

zondag 20 augustus


Spr 9, 1-6
Joh 6, 51-58

Beste vrienden,
“Ik ben het levende brood dat uit de hemel is neergedaald. Als men van dàt brood eet, zal men leven in eeuwigheid. En het brood dat ik al geven, is mijn vlees, voor het leven van de wereld,” zegt Jezus. Zijn luisteraars herinneren zich de tekst in de Bijbelse die we in de eerste lezing hebben gelezen, waarin de vriendschap met God wordt uitgedrukt met het beeld van een feestmaal.
Er staat geschreven dat de wijsheid haar tafel heeft gedekt en iedereen uitnodigt: “Kom, eet mijn brood en drink de wijn die ik gemengd heb. Laat je onverstand varen en jij zult leven en de weg van het inzicht betreden”. Met het beeld van het feestmaal neemt Jezus de woorden van de Schrift over en Hij doet ze meteen ook uitkomen.   
Hij zegt dat Hij zelf, zijn eigen lichaam, het brood van het feestmaal is. “Hoe kan hij ons zijn vlees te eten geven?”. De joden beginnen te discussiëren over de betekenis van zijn woorden. Maar Jezus, die weet wat ze denken, herhaalt het nog een keer: “Waarachtig, Ik verzeker u: als u het vlees van de Mensenzoon niet eet, als u zijn bloed niet drinkt, is er geen leven in u”.
Deze woorden van Jezus zijn erg concreet, ze lijken zelfs ruw en dagen uit. ‘Zijn vlees en zijn bloed’ betekent de hele mens, de hele persoon, zijn hele leven, zijn hele geschiedenis. Jezus biedt zichzelf aan zijn luisteraars aan, op de meest realistisch mogelijke manier, een manier die alle mensen kunnen begrijpen: Hij biedt zichzelf aan als voedsel voor iedereen.
Jezus wil niets voor zichzelf houden en geeft zijn hele leven voor de mensen. Dat is eigenlijk wat de eucharistie voor ons is.  Paulus zegt aan de christenen van Korinte: “De beker van de zegening, die wij zegenen, geeft ons gemeenschap met het bloed van Christus. En het brood dat wij breken, geeft ons gemeenschap met het lichaam van Christus” (1 Kor 10, 16).
Dat moet ons doen nadenken over de manier waarop wij de eucharistie benaderen. Hoe vaak zien wij de schoonheid en de zoetheid van dit mysterie van liefde niet meer? Een mysterie van liefde dat zo groot is dat het ieder van ons zou moeten doen denken dat wij onwaardig zijn het te ontvangen.
Het is een waarheid die we vaak vergeten. Het is de Heer die ons tegemoet komt; Hij is het die zo dicht bij ons komt dat Hij zich tot voedsel en drank maakt. De houding waarmee wij de eucharistie moeten naderen moet die zijn van de bedelaar die zijn hand ophoudt, die bedelt om liefde, om genezing, om troost en om hulp.

Oude verhalen vertellen over een vrouw die naar een woestijnvader gaat en hem opbiecht dat ze overvallen wordt door verschrikkelijke verleidingen en er vaak door overweldigd wordt. De heilige monnik vraagt haar hoe lang ze al niet ter communie is gegaan. Ze antwoordt dat ze al verschillende maanden de heilige eucharistie niet heeft ontvangen. De monnik antwoordt haar met ongeveer deze woorden: “Probeer eens even lang niets te eten, en kom dan terug om me te vertellen hoe je je voelt”. De vrouw begreep wat de monnik haar wilde zeggen en begon regelmatig ter communie te gaan.
De eucharistie is het onmisbare voedsel voor het leven van de gelovige, het is het leven zelf, zoals Jezus zegt als afsluiting: “Zoals Ik leef uit de Vader, de Levende, die Mij gezonden heeft, zo zal ook hij die zich met Mij voedt, leven uit Mij”. Het enige wat wij dan moeten doen is die uitnodiging beantwoorden en de zoetheid en kracht van dit brood proeven dat de Heer ons gratis en overvloedig blijft geven.