Welkom

Welkom op de blog van het Land van de Regenboog. Op deze blog vind je wekelijks de tekst van de kinderliturgie tijdens de eucharistieviering van Sant Egidio, elke zondag om 17u in de Sint Carolus Borromeuskerk te Antwerpen.

Het Land van de Regenboog is een internationale beweging van en voor kinderen die zich willen inzetten om samen een betere en meer menselijke wereld uit te bouwen. Kinderen van 5 tot 12 jaar zijn welkom.


Meer info op de website van de gemeenschap van Sant Egidio.

zondag 9 februari 2014

Jes 58, 7-10
Mt 5, 13-16
 
Beste vrienden,

Jezus zegt aan de leerlingen dat ze het zout van de aarde zijn en het licht in de wereld.  De leerlingen zijn nog niet zo lang op weg met Jezus.  Ze zullen het misschien wel overdreven hebben gevonden van Jezus om zo’n lof over zich te horen.  Maar Jezus dringt aan: Als het zout zijn smaak verliest, hoe kan het dan weer zout gemaakt worden?  Het dient nergens meer voor, het wordt weggegooid en vertrapt.  Jezus vraagt de leerlingen om hun verantwoordelijkheden te nemen.  Als jullie geen smaak in het leven van mensen brengen, als jullie met jullie vriendschap niet het verschil maken, waartoe dienen jullie dan?
Jezus heeft zijn leerlingen nodig om het evangelie te verkondigen, hij kan het niet alleen.  In het kerkje van Sant Egidio in Rome, waar onze gemeenschap haar naam aan dankt, hangt een beeld van een christus zonder armen.  Het is een mooi symbool dat aantoont hoe wij, leerlingen van Jezus, Zijn armen in deze wereld zijn.  Hoe wij Zijn vriendschap in de wereld kunnen brengen.  Vriendschap met al wie arm en zwak is. 

Als wij dit niet doen, dan kan de wereld niet veranderen.  Dat is de taak van de christenen, met de zwakke kracht van de vriendschap ten strijde trekken tegen de machtige krachten van het kwade, de oorlog, het geweld, het onrecht. 

Nooit antwoorden met geweld, maar overtuigd zijn –zoals Jezus zelf- dat geweld nooit het laatste woord mag hebben en datwij het kwade alleen kunnen overwinnen met het goede. 

Leerlingen van Jezus moeten altijd zout der aarde zijn, licht in de wereld.  Dat was zo voor de eerste leerlingen, dat is zo voor ons vandaag.  Maar hoe kunnen wij dat zijn?  Zijn wij daar niet te klein voor?  Te eenvoudig?  Maken wij daarvoor niet teveel fouten?

Als Jezus zich toont in al zijn glorie op de berg aan een paar leerlingen zegt Simon Petrus: Ga weg Heer, want ik ben een zondaar.  Maar dat moeten wij ook zeggen tegen Jezus.  Wij zijn maar arme zondaars, wij maken fouten, wij zijn niet perfect.

Maar wij hebben vaak een goed gedacht over onszelf.  Deze zin ‘ik ben een zondaar’ komt maar weinig over onze lippen.  En als we dan toch zeggen dat we fouten maken, dan is het vaak niet uit nederigheid maar uit luiheid om te veranderen.  ‘ik kan er toch ook niet aan doen dat ik maar een kleine mens ben’.

Maar het evangelie geeft ons moed: jullie zijn het zout, jullie zijn het licht.   Zout en licht wanneer je deel hebt aan het ware zout en het ware licht: Jezus van Nazareth.   

Op 7 februari vierden we de 46ste verjaardag van de gemeenschap van Sant Egidio.  Gewone jongeren van 18 jaar begonnen het evangelie te lezen en werden vriend van de armen.  En door deze keuze trouw te beleven, werden ze zout voor zovele armen in hun stad en later in heel de wereld.  Door leerling van Jezus te worden overstegen ze zichzelf en werden ze licht voor wie in duisternis leefden: voor eenzame bejaarden, voor kinderen die opgroeien in krottenwijken.  En later ook voor zovele aids-zieken in Afrika, voor straatkinderen in Latijns-Amerika, enz.

 Sant Egidio wordt ook vandaag nog telkens opnieuw geboren waar iemand geraakt is door deze manier van leven: het evangelie ernstig lezen en vriend worden van de armen.  Dat is ook wat paus Franciscus aan alle christenen vraagt en in de eerste plaats zelf beleeft. 

Zo zal de wereld veranderen, zo kunnen de leerlingen van Jezus vrede maken waar oorlog heerst, vriendschap brengen waar eenzaamheid was, leven brengen waar dood was.

Bidden wij dan voor al wie in oorlog leeft of op de vlucht.  Danken wij de Heer voor 46 jaar Sant Egidio.  Bidden wij voor onszelf, dat we zout mogen worden op aarde, licht in de wereld.