Welkom

Welkom op de blog van het Land van de Regenboog. Op deze blog vind je wekelijks de tekst van de kinderliturgie tijdens de eucharistieviering van Sant Egidio, elke zondag om 17u in de Sint Carolus Borromeuskerk te Antwerpen.

Het Land van de Regenboog is een internationale beweging van en voor kinderen die zich willen inzetten om samen een betere en meer menselijke wereld uit te bouwen. Kinderen van 5 tot 12 jaar zijn welkom.


Meer info op de website van de gemeenschap van Sant Egidio.

15 oktober 2017

Jes 25, 6-10
Mt 22, 1-14

De Heer van de legerscharen richt op deze berg voor alle volken een feestmaal aan met uitgelezen gerechten, een feestmaal met belegen wijnen, verrukkelijke, uitgelezen gerechten, belegen, gelouterde wijnen.
De Heer vernietigt de dood voor altijd, Hij veegt de tranen van alle gezichten, op heel de aarde wist Hij de smaad van zijn volk uit.

Dit is de droom van de profeet Jesaja, die we deze zondag hoorden in de eerste lezing.  De woorden van Jesaja zijn de droom van zoveel mensen. Een feestmaal bij de Heer en geen dood meer!

De profeet zegt dat het banket als is voorbereid en dat de Heer degene is die de tafel al gedekt heeft. Ja, het is de Heer die ons al deze dingen geeft al geschenk.  En ze zijn niet zover weg dat we moeten wanhopen of denken het nooit te zullen bereiken.  Ze liggen in ons bereik.

Het échte probleem is dat wij vaak weigeren om de uitnodiging voor dit feestmaal aan te nemen;  dat wij zeggen iets anders te doen te hebben, dat wij met onze gedachten ergens ver weg zijn. 

Het is zoals de mensen die in het evangelie werden uitgenodigd voor het feest, de ene moest naar zijn akker, de andere moest naar zijn zaken.  Ze maakten geen tijd voor de Heer, ze hadden iets beters te doen.  Er is altijd precies iets beters te doen, we kunnen onze agenda volproppen met allerlei activiteiten en heel snel is er geen plaats meer vrij voor de Heer…

Deze mensen zijn enkel bekommerd om hun eigen zaken en maken geen tijd om bij de Heer te zijn, om naar zijn woorden te luisteren en aan zijn feestmaal aan te liggen.
Maar de koning in het verhaal geeft niet op.  Hij stuurt zijn dienaren opnieuw uit en vernieuwt de uitnodiging.

Maar opnieuw zeggen veel mensen nee en een paar gaan zelfs nog veel verder, ze grijpen de dienaren vast en mishandelen en doden hen.
Dit is wat er gebeurt als we telkens opnieuw de uitnodiging van de Heer weigeren, we worden hard, we worden ruw, we behandelen de anderen slecht en soms worden er zelfs mensen gedood.

Tegenover zo’n vijandigheid en zo’n agressie kan de koning niet anders dan de moordenaars straffen.  Maar eigenlijk zijn het die moordenaars zelf die zich straffen  door zich te laten uitsluiten van het feestmaal van leven, van vrede en van liefde.

Zo komen in een hels leven terecht.  Maar de koning geeft zijn verlangen niet op om mensen aan zijn feestmaal uit te nodigen.  Hij stuurt andere dienaren, met de opdracht om iedereen aan te spreken die ze ontmoeten, op de pleinen en straten van de stad.  Zonder een onderscheid te maken.  Iedereen is welkom.

Deze keer komen de genodigden wel en de bruiloftszaal is gevuld met goede en met slechte gasten;  het lijkt bijna alsof het voor God niet uitmaakt hoe wij zijn.  Wat hij wil is dat we er zijn.
Iedereen is daar.  In een ander stuk van het evangelie wordt er gesproken over een grote menigte van armen en zondaars.

Jezus zegt dat iedereen uitgenodigd is en dat wie komt, welkom is.  In de banketzaal kan men de heiligen niet onderscheiden van de zondaars, de rijken niet van de armen, de goeden niet van de slechten.
Wat telt, is het gepaste bruiloftskleding.  Die kleding is de liefde van God die als een mantel over ons gelegd wordt en die vol van vergeving en barmhartigheid is. 


Het bruiloftskleed is ons geloof en onze liefdevolle verbondenheid met de Heer.  Wat telt is onze bekering, dat we onze harten laten raken door de woorden van God en zijn liefde in deze wereld brengen.