Welkom

Welkom op de blog van het Land van de Regenboog. Op deze blog vind je wekelijks de tekst van de kinderliturgie tijdens de eucharistieviering van Sant Egidio, elke zondag om 17u in de Sint Carolus Borromeuskerk te Antwerpen.

Het Land van de Regenboog is een internationale beweging van en voor kinderen die zich willen inzetten om samen een betere en meer menselijke wereld uit te bouwen. Kinderen van 5 tot 12 jaar zijn welkom.


Meer info op de website van de gemeenschap van Sant Egidio.

de wet van Jezus

Sir. 15, 15-20
Mt. 5, 17-37

Vandaag spreekt Jezus ons over de wetten.  Hij noemt verschillende wetten van het Joodse volk en zegt telkens: Jullie hebben gehoord dat is gezegd…maar ik zeg jullie…
Het lijkt wel of Jezus de wetten van het Joodse volk wil annuleren.  Maar dat is niet zo want hij zegt meteen ook zelf: Ik ben niet gekomen om op te heffen maar om te vervullen. 
Voor Jezus betekent de wet vervullen het goede doen, zoals God van ons wil.  Het betekent niet blindelings wetten volgen zonder je hart te laten spreken. 
Jezus is erg streng voor de Farizeeën wanneer hij zegt: Als uw gerechtigheid die van de schriftgeleerden en Farizeeën niet ver overtreft, zult gij zeker niet binnengaan in het Rijk der hemelen. Het betekent dat Jezus niet wil dat we wetten volgen gewoon puur omdat het wetten zijn.  Het betekent ook dat als we een wet volgen en daardoor de arme alleen laten, we die wet beter niet volgen. 

Jezus wil graag dat wij naar de kerk komen op zondag om naar hem te komen luisteren, maar als we nog ruzie met iemand hebben, heeft hij liever dat we dat eerst goed gaan maken en dan pas naar Zijn Woord komen luisteren.
De allereerste wet is die van de liefde, die gaat boven alles.  De gerechtigheid waar Jezus over spreekt, is in de eerste plaats barmhartigheid.  De andere graag zien, zoals de barmhartige Samaritaan die de halfdode man aan de kant van de weg ziet liggen en zoveel medelijden heeft dat hij zijn plannen stopzet om eerst deze man te helpen.  Een farizeeër zou zijn doorgelopen omdat de wet hem zegt om naar de tempel te gaan om te bidden.

Dat bedoelt Jezus, de wet mag nooit boven de naastenliefde gaan.  Omgekeerd juist, de liefde voor de andere is de eerste en belangrijkste wet die wij als leerlingen van Jezus hebben.

Jezus spreekt over verschillende wetten zoals de wet die zegt dat je niet mag doden.  Jezus maakt deze wet nog strenger, hij zegt dat je niet alleen niet mag doden, maar ook dat je je broer geen kwaad hart mag toedragen.  Niet boos zijn dus, niet roddelen, niet jaloers zijn, je broer iets gunnen, blij zijn met wat de andere heeft in plaats van te vragen voor jezelf.

Jezus zegt eigenlijk dat de liefde en de vriendschap onder ons, de vervulling van de wet zelf is.  Jezus zegt: Als gij uw gave komt brengen naar het altaar en daar schiet u te binnen dat uw broeder iets tegen u heeft, laat dan uw gave voor het altaar achter, ga u eerst met uw broeder verzoenen en kom dan terug om uw gave aan te bieden.
Dit is heel belangrijk want Jezus zegt niet: als jij iets tegen je broer hebt.  Hij zegt duidelijk: als je broer iets tegen jou heeft.   Hiermee maakt hij duidelijk dat de verzoening moet gebeuren, ook als de andere eigenlijk in fout is.  Wij zouden kunnen zeggen: maar wat kan ik er aan doen als die andere iets tegen mij heeft!
Jezus vraagt ons om in de liefde en de vriendschap groter te zijn dan onze kleine gevoelens, om onszelf te overstijgen zodat we écht het goede in de wereld kunnen brengen.

Jezus zegt ook dat ons ja een ja moet zijn en ons nee een nee.  Hij gelooft in het woord van de mensen en weet dat als wij ‘ja’ zeggen maar eigenlijk niet overtuigd zijn, dat er dan niets zal veranderen.  Wij moeten dus eerst in ons hart ‘ja’ zeggen tegen zijn vraag om de wereld te veranderen.  Door te luisteren naar zijn woord en door ons hart erdoor te laten raken, zijn we in staat om écht ‘ja’ te zeggen tegen Jezus en zijn weg van liefde in de wereld te brengen. 

Zo worden wij de armen en benen van Jezus, getuigen van zijn vriendschap die alles kan overwinnen.

Dit is de nieuwe wet die Jezus in de wereld is komen brengen, de wet van de liefde en van de vriendschap, speciaal voor de armsten en de zwaksten. 

Bidden wij dan samen voor al wie in nood is, voor al wie op de vlucht is, voor al wie in deze koude geen huis of vrienden heeft.